Elokuva­teattereissa 23.09.2016

FUOCO­AMMARE – TULI MERELLÄ

Fuocoammare

Ensi-ilta: 23.09.2016
Ikäraja: 12
Pituus: 114 min.
Ohjaus: Gianfranco Rosi
Käsikirjoitus: Gianfranco Rosi
Näyttelijät: Samuele Pucillo, Maria Signorello, Pietro Bartolo

with the support of the Creative Europe Programme – MEDIA

Italialaismestari Gianfranco Rosin humaani ja visuaalisesti häikäisevä uutuus FUOCOAMMARE – TULI MERELLÄ räjäytti pankin tämän vuoden Berliinin elokuvajuhlilla: kyseessä on ensimmäinen dokumenttielokuva, joka on palkittu Kultaisella karhulla elokuvajuhlien 66-vuotisen historian aikana. Se pokkasi festivaalilla myös ekumeenisen tuomariston palkinnon sekä Amnesty Internationalin elokuvapalkinnon. Tuomariston puheenjohtaja Meryl Streep kutsui lampedusalaisten tekemiä yksinkertaisia tekoja pakolaisten hyväksi “parhaaksi todisteeksi ihmisluonnon hyvyydestä”. FUOCOAMMARE – TULI MERELLÄ onkin kipeästä aiheestaan huolimatta elokuva täynnä sydäntä ja toivoa.

Elokuvan keskushenkilö on kalastajaperheen poika Samuele, joka asuu saarella, meren keskellä. Hän käy koulua, ampuu ritsalla, leikkii kuten kuka tahansa 12-vuotias. Samuele pysyttelee mieluiten maan kamaralla, vaikka kaikki hänen ympärillään on merta – ja ihmisiä, jotka yrittävät ylittää sen päästäkseen hänen saarelleen. Saari on Lampedusa, Euroopan symbolisin raja, jonka läpi tuhannet pakolaiset ovat pyrkineet 20 vuoden ajan etsiessään vapautta. Gianfranco Rosi vietti saarella vuoden kameransa kanssa ja teki mitä puhuttelevimman elokuvan tämän hetken Euroopan polttavimmasta teemasta – pakolaiskysymyksestä.

Maailman arvostetuimpiin elokuvalehtiin lukeutuva Sight & Sound ilmaisi ylistävässä arviossaan Rosin olevan nousemassa aikamme suurten ohjaajien joukkoon.

Kieli: italia, englanti
Tekstitys: suomi

THE TIMES

FINANCIAL TIMES

CINEVUE

“Mestariteos”

The Guardian

EPISODI

TIME OUT

THE LIST

EVENING STANDARD

THE TELEGRAPH

THE OBSERVER

Label of cinelove ✮

"Go, go, go, said the bird: human kind cannot bear very much reality."

(T.S. Eliot)