Elokuva­teattereissa 6.10.2017

CANNESIN ELOKUVAJUHLIEN VOITTAJA: PARAS DOKUMENTTIELOKUVA

“Agnès Varda, in the glory of her golden years, has become a humanist magician.”

-Variety

Kasvot, kylät

Visages villages

Ensi-ilta: 06.10.2017
Ikäraja: Sallittu
Pituus: 89 min.
Ohjaus: Agnès Varda, JR
Näyttelijät: Agnès Varda, JR, Jean-Luc Godard, Laurent Levesque
Genret: Dokumentti

Kieli: ranska / Tekstitys: suomi

Kun 89-vuotias ranskalaisen elokuvan grand old lady, historian ensimmäisenä naisena kunnia-Oscarilla palkittu Agnès Varda ja 34-vuotias anonyymi katutaiteilija JR kohtaavat, syntyy valkokangaspari vailla vertaa.

Tämä epätodennäköinen mutta valloittava duo kiertää summamutikassa Ranskan pikkukyliä, tapaa tavallisia ihmisiä ja valokuvaa heidät. Lopputuloksena on häikäiseviä, jättikokoisia muraaliteoksia. Tuokiokuvat tekevät kustakin henkilöstä oman ympäristönsä, ja elämänsä, sankarin.

Näistä kohtaamisista rakentuu hallittu elokuva, joka on ihmisen kokoinen mutta ei missään nimessä pieni. Se kelpaa kevyesti Vardan mestariteosten (Kuin taivaan lintu, Elämä on kaunis) rinnalle.

Elokuvaa kannattelee alusta loppuun JR:n ja Vardan välillä kipinöivä kemia, yhtä aikaa naljaileva ja kunnioittava suhde, jota edes puolen vuosisadan ikäero ei häiritse. Sympaattisen Vardan ihmetys ja innostus tarttuvat kuin tauti. Aurinkolasien taakse piiloutuva JR muistuttaa häntä nuoruuden ystävästä Jean-Luc Godardista. JR itse kertoo ihmetteleville kyläläisille tavanneensa Agnèsin netin deittipalstalla.

Cannesin elokuvajuhlilla hurmannut, parhaan dokumenttielokuvan palkinnon voittanut Kasvot, kylät on road trip empatiaan – ja ehdottomasti yksi vuoden hyväntuulisimmista elokuvista.

Janne Sundqvist / Rakkautta & Anarkiaa

 

HYVÄNTEKEVÄISYYSELOKUVA: KAIKKI FILMIVUOKRAT KEHITYSMAIDEN KYLÄYHTEISÖJEN HYVÄKSI SMILE4HOPE FINLAND -SÄÄTIÖN KAUTTA.

Label of cinelove ✮

"Go, go, go, said the bird: human kind cannot bear very much reality."

(T.S. Eliot)